2017. március 20., hétfő

The Making of Harry Potter – Élménybeszámoló


A Harry Potter generáció tagja vagyok, a sorozat és a könyvekből készült filmek meghatározták a tizenéves időszakomat. A Harry Potter és a bölcsek kövét huszonháromszor olvastam, a filmet pedig kívülről tudom mondani a szereplőkkel, annyiszor láttam már. Újra és újra előveszem a történetet, hiszen J. K. Rowling egy páratlanul részletes és varázslatos világot alkotott meg, ami többszöri olvasásra is csodálatos és mindegyik alkalommal tud újat mutatni. Ezért amikor eldöntöttük, hogy a március 15-i hosszúhétvégét városnézéssel és kirándulással töltjük Londonban, a Warner Bros Studio Tourt is felvettük a listánkra, ahol a Harry Potter filmek készültek. És milyen jól tettük! Vigyázat, hosszú bejegyzés következik!


Az utazásunk utolsó előtti napjára tűztük ki a stúdiólátogatást, ezért még a „nyaraláson” is volt mit várni! Mindenképpen előre kell foglalni belépőjegyet és időpontot, mert nyilvánvalóan nagyon népszerű a stúdió, viszont ne tévesszen meg senkit sem, ha egyik nap azt látja, hogy nincsenek már szabad időpontok. Én minden nap néztem a jegyeket az utazásunk előtt, végül az indulás előtti napon foglaltam le a kitűzött időpontot úgy, hogy előtte két nappal még azt mutatta a rendszer, hogy egy időpont sincs már. Felnőtteknek 38 font a belépőjegy, de azt kell mondjam, minden forintot (pennyt) megér! A stúdió Watfordban van, London központjából kb. 20-25 perc vonatozással lehet eljutni a Watford Junction vasútállomásra, onnan pedig már Harry Potteres buszok visznek a stúdióhoz (a buszjegyet nem tartalmazza a belépőjegy, de 2,5 font a retúrjegy).

A jegyek átvétele után a biztonsági ellenőrzésnél a biztonsági őr szokásos „How are you?” kérdésére nem a szokványos „Fine, thanks” választ adtam, hanem a kicsit lelkesebb „Oh my God, I’m so excited to be here!” volt a válaszom, hiszen innen már látni lehetett a szereplők képeit a falon. Ezután beálltunk a hosszú-hosszú sorba, ami már a stúdióhoz vezetett. Én szeretek úgy kiállításra, múzeumba járni, hogy audio guide-ot is veszek, azzal is kiegészítve az élményt. Itt 5 fontért lehetett venni Digital Guide-ot, ami nem csak audiót, de videókat és képgalériákat is tartalmazott. A sorban állva észrevettük, hogy a gyerekeknél van egy kis füzet feladatokkal (activity passport), ezért egy kedves ott dolgozótól gyorsan azt is szereztünk, hogy gyűjthessük a pecséteket.

A sorbanállás közben megtekinthettük a lépcső alatti gardróbot, ahol Harry Potter története elkezdődött, majd egy nagy csoporttal egy kisebb terembe tereltek minket, ahol 8 kivetítőn a 8 film különböző országokból származó plakátjait nézhettük meg. A „házirend” ismertetése után azt is megtudhattuk, hogy a maximum rekord, ami alatt végeztek a stúdió bejárásával, 13 óra volt. Sajnos, mivel mi délután mentünk, megdönteni nem tudtuk ezt a rekordot, de minden rendelkezésre álló időt felhasználtunk! Ezután egy moziba jutottunk, ahol Daniel, Rupert és Emma meséltek a forgatás alatti élményeikről. A vetítés végén pedig az eltűnő vászon mögött felbukkant a nagyterem ajtaja és végre mi is beléphettünk a Roxfortba!

A nagyterem tényleg elég nagy, és habár az elvarázsolt mennyezet hiányzott, így is varázslatos élményt jelentett végigmenni a házak asztalai között a tanári asztal elé, ahol az egész tanári gárda felsorakozott. Innentől pedig mindenki egyénileg folytathatta a bejárást és csodálkozhatott a saját egyéni tempójában.



A stúdióban részletesen végigkövethettük, hogyan is készül egy film, milyen sok ember munkája van a világhírű filmek hátterében. Meghallgathattuk a rendezők, a producerek, a jelmeztervezők, a sminkesek, a kellékesek, a zeneszerzők, a special effect vagy a nem létező lényekért felelősök szemszögéből is a Harry Potter filmek rejtelmeit.

Nagyon sok megépített helyszínnel dolgoztak, amik a rajongók előtt is megelevenedtek: a Griffendél klubhelyisége és a fiúk hálószobája, Dumbledore irodája, a bájitaltanterem, az Odú, a Mágiaügyi Minisztérium, Hagrid kunyhója vagy éppen a Malfoy kúria. Minden helyszínen a szereplők is megjelentek, azokban a ruhákban, amiket a filmben is viseltek. 




Rengeteg filmben szereplő fontos tárgyat is láthattunk, mint például a Trimágus Kupát, a bölcsek kövét, az időnyerőt, a varázspálcákat, a horcruxokat. A seprűkiállítás és a kviddics kellékek között megtapasztalhattuk, milyen ha egy seprű felemelkedik a kezünkbe, sőt magát is a seprűn repülést is ki lehetett próbálni! A repülésről készült videót és két fényképet pedig 40 fontért megvásárolhattuk. (Amit engedve a csábításnak, meg is tettünk!)

A belső helyszínek után következett a 9 és ¾-edik vágány, ahol a Roxfort Express csak arra várt, hogy mi is gyorsan felszálljunk rá és a vagonokban berendezett jelenetekből kitaláljuk, melyik filmben járunk éppen. Pihenésképpen pedig ihattunk egy vajsört, ami a várakozásokkal ellentétben, sajnos nem volt olyan finom! A sör részének olyan íze volt, mintha kólát és gyömbért kevertek volna össze, a tetejére hab gyanánt pedig tejszínhabos vanília fagyi került. Így az összhatás pedig nem volt éppen a legkellemesebb.

A külső helyszínen felszállhattunk a Kóbor Grimbuszra, amit három buszból építettek, bemehettünk a Privet Drive 4. szám alatti Dursley házba, ahol éppen a levélhullásnak lehettünk szemtanúi. A Roxforti hídon átsétálva pedig a Potter család régi háza állt. A bölcsek köve sakkfigurái mellett pedig beülhettünk Hagrid motorjába és a repülő Ford Angliába is.



Ezután az Abszol út varázslatos boltjai mentén jutottunk el a legfőbb látványossághoz: a Roxforti kastély makettjéhez. A kastély ugyanis a valóságban nem létezik, ezen a maketton vették fel a kastély a jeleneteit. Valóságos vagy sem, így is lenyűgöző élmény volt, hiszen ahogy J. K. Rowling is megmondta:
„The stories we love best do live in us forever, so whether you come back by page or by the big screen, Hogwarts will always be there to welcome you home.”
„A történetek, amiket a legjobban szeretünk valóban örökké bennünk élnek. Így bármikor is térsz vissza a könyv lapjaihoz vagy a nagyképernyőhöz, a Roxfort mindig ott lesz, hogy otthonra találj.”


A stúdió végén pedig ott várt minket a rajongók álma: a Harry Potter bolt, ahol minden megtalálható, ami a Harry Potter univerzummal kapcsolatos. A könyveken kívül lehet venni ruhákat, bármelyik házhoz is tartozzunk, saját varázspálcát vagy talárt, plakátokat, kiegészítőket, csak győzze a pénztárcánk! A Mézesfalás szinte valamennyi termékét megkóstolhatjuk: csokibékát, mindenízű drazsét, karamellát. Én végül egy Tekergők térképe füzettel, egy hollóhátas mágneses könyvjelzővel, roxfortos képeslapokkal és egy doboz Bogoly Berti féle mindenízű drazséval tértem haza, illetve még előzetesen a jeggyel vettem egy a stúdiót bemutató könyvet, benne az összes helyszínnel és sok-sok érdekességgel.


Örökre szóló élményben lehetett részem Harry Potter rajongóként, életem egyik legjobb napja volt a stúdiólátogatás. Utólag is köszönöm a barátomnak és a legjobb barátnőmnek, hogy velem tartottak és hogy ilyen türelmesek voltak, hiszen majdnem 6 órát töltöttünk a stúdióban. A képeket a barátnőm készítette, aki miután megunta, hogy mindenre azt visítom, hogy „Erről is egy fotót!”, inkább azt mondta, hogy mindent lefényképez nekem.

Ha tehetitek, mindenképpen látogassatok el Ti is a Warner Bros stúdiójába, március végétől már a Tiltott Rengetegben is lehet majd barangolni!


És ha még nem unjátok a képeket: 
















Csíny letudva! ;)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lehetett, iszonyat jó képek lettek! *-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tényleg az volt! :) A képek a barátnőm érdeme!

      Törlés
  2. Nagyon irigy vagyok, de jó értelemben. :)
    Biztosan szuper élmény lehetett.
    Nagyon jók a képek is. *_*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg szuper élmény volt, még most sem hiszem el, hogy ott voltam. :)

      Törlés
  3. Ó, csodálatos lehetett élőben látni mindent!Egyszer eljutok oda, ebben biztos vagyok. ♥

    VálaszTörlés