2017. március 26., vasárnap

10+1 dolog, amire figyelni fogok a maratoni felkészülés során

Október 15-én teljesülni fog a bakancslistám egyik legnehezebb tétele: a maratoni táv lefutása. Addig még hosszú utat kell bejárnom (vagy inkább lefutnom) és a következő 30 hét alatt fogok felkészülni, ami nem csak azt jelenti, hogy sokat fogok futni, hanem tudatosabb szeretnék lenni az életmódommal kapcsolatosan is.
Lássuk tehát a listámat, amiben összesítem, hogy mire fogok figyelni az elkövetkező időszakban. Figyelem! Nem vagyok sem profi futó, sem edző, sem dietetikus, ez az én szubjektív listám, ami közel sem tökéletes és nem tartalmazza a maratoni futás titkos receptjét!

1. Az edzésterv követése
Mivel rengeteg szervezett futóversenyen részt vettem már, tekintélyes méretű futós újsággal és szóróanyaggal rendelkezem. Most végre hasznát is veszem az egyiknek, ami kizárólag csak a maratonról szól. Ebben találtam már régebben egy edzéstervet, ami az októberi maratonra készült olyan futók számára, akik futottak már félmaratont, és a céljuk, hogy beérjenek a célba a maratoni távon is.
Az edzésterv heti 4 edzést ír elő, amiben szerepel hosszabb és rövidebb táv is, intervall futás, könnyű tempóban futás és más sportok is. A heti 4 edzést hétfő-szerda-péntek-szombat/vasárnap tervezem, de persze helyzettől függően rugalmasan felcserélhető. A futóedzések mellett továbbra is folytatom a csütörtöki csoportos erősítő edzést is.
2. Az edzések utáni nyújtás
Sajnos nagyon sokszor kimaradt eddig a futások utáni megfelelő nyújtás, helyette a futás végeztével csak ledőltem, hogy pihenek kicsit és majd utána nyújtok, de aztán ez mégsem történt meg. Ezt mindig másnap bántam meg igazán…
3. A tökéletes futócipő megtalálása  
Két futócipőm van, de egyiket sem érzem tökéletesnek. Ahhoz, hogy a futás közben ne hátráltasson semmilyen cipő okozta sérülés, vízhólyag, kidörzsölődés, már beszereztem néhány pár futózoknit és egy új cipő vásárlása is tervben van. Ehhez mindenképpen egy sportboltba fogok elmenni, ahol lemérik a lábamat és ott helyben megvizsgálják a futóstílusomat és ahhoz megfelelően ajánlanak egy cipőt.
4. Megfelelő táplálkozás
Az egyik legsarkalatosabb pont a listán, hiszen imádom a csokit, az édességet, a mogyorós chipset, a nachost, a popcornt, a Mekis kaját, a muffinokat… és még estig sorolhatnám. Fontos, hogy mivel nem fogyni akarok, a futással elégetett kalóriamennyiséget pótolni tudjam, ezért sok fehérjére, a szénhidrátra és rostra lesz szüksége a szervezetemnek, hogy bírjam a nagyobb fokú terhelést is.
5. Napi legalább 2 liter víz
Ez akkor is nagyon fontos, ha nem készülünk maratonra, és sajnos vannak olyan napjaim, amikor nagyon keveset iszok, de mostantól hű társam lesz a vizes palackom.
6. Táplálékkiegészítők & vitaminok
Vitaminokat alapból is szedek minden nap: multivitamint, C vitamint, és D vitamint a téli időszakban. Futások után fehérjeturmix, kicsit később pedig magnézium granulátum, hogy elkerüljem, hogy éjjel arra ébredjek fel, hogy görcsölnek a lábamban az izmaim. A térdeim védelmében pedig porcerősítőt ugyancsak szedni fogok.
7. Alvás
Ahhoz, hogy az izmaim pihenni tudjanak, legalább 7-8 órát kell majd naponta aludnom. Ha reggel 7-kor kelek, az lenne az ideális, ha 11-kor már ágyban lennék. Meglátjuk…
8. Alkohol
A következő időszakban minimálisra szeretném csökkenteni az alkoholfogyasztást. Na, nem mintha minden nap fogyasztanék alkoholt, de azért mindig van valami esemény, ahol lecsúszik egy-egy pohár bor vagy vodkaszóda. Az utóbbi néhány hétben kétszer is edzés után voltam hivatalos iszogatós eseményre, ahol csak citromos vizet ittam. Nincsen másnaposság, az edzéstől amúgy is pörgök egész este és még a pénzemből is több marad meg! Persze jön a nyár, a rozéfröccs és a fesztiválok évszaka, amikor már nehezebb lesz, de oda fogok figyelni erre is.

9. Dohányzás
Ez az a pont, ahol zéró toleranciát fogadok csak el magamnak. Eddig néha előfordult, de mostantól nem.
10. Társas kapcsolatok
Az edzések és a szigorúbb életmód mellett nagyon fontos, hogy az embernek a szeretteire, családtagokra és barátokra is legyen ideje! Nem szeretnék a futás miatt lemaradni semmiről sem, ami velük történik. És minél több embernek mondom el a maratoni tervemet, annál több ember támogatását élvezhetem, amire biztosan szükségem lesz a felkészülés alatt. Szerencsére olyan emberek vesznek körül, akik hisznek bennem és tudják, ha valamit kitűzök magam elé, akkor addig küzdök, amíg el nem érem.
+1: Nemet a maximalizmusra!  
Ez a lista pedig addig jó, amíg nem próbálok görcsösen ragaszkodni, hogy minden pontja a felkészülés minden napján teljesüljön. Nem dől össze a világ, és nem azon fog múlni a célbaérkezés, hogyha 1 km-rel kevesebbet futok, mint ami az edzéstervben elő van írva, jóízűen megeszek egy zacskó chipset vagy a VOLT fesztiválon esetleg feloldom az alkoholtilalmat. A főállású munkám, az edzések, a szakdolgozatírás, az olvasás és a blog mellett valószínűleg nem fogok minden nap 8 órát aludni. Nem kell tökéletesnek lenni ahhoz, hogy sikerüljön!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése