2017. december 27., szerda

Top 5 Szerda #7 - Könyves kívánságlista 2018

Sziasztok! 

Elérkeztünk 2017 utolsó Top 5 Szerda bejegyzéséhez, többé-kevésbé 2 hónapja hozom nektek már ezeket a tematikus listákat. Megmondom őszintén, a rendszerességet még tanulnom kell, de nagyon élveztem az eddigi gyűjtögetést, ezért a sorozat 2018-ban is visszatér!

De ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis a mai lista még hátra van. December utolsó hetében mindenki egy kicsit átgondolja az eltelt évet, számot vet a sikereivel és kudarcaival, majd elkezdődik a nagy tervek és fogadalmak ideje a 2018-as évre.


A mai bejegyzés is hasonló hangulatban telik, ugyanis az utolsó Top 5 Szerda témája a 2018-as könyves kívánságlistánk. Azonban nem konkrét könyveket kell megneveznünk, hanem könyves motívumokat, műfajokat, témákat, amikből 2018-ban szeretnénk többet látni és olvasni. Emellett az összes ponthoz hoztam egy példát is a 2017-es olvasmányaim közül. 

Könyves kívánságlista 2018

A listáért olvass tovább! :) 


#5
Szépen kibontakozó YA szerelmek 

Mert 2018-ban sem akarok Young Adult könyvek nélkül maradni! Azonban a műfajon belül jobban szeretem azokat a romantikus történeteket, ahol a szereplők nem egyik pillanatról a másikba lesznek szerelmesek, nem egy kockás hasnak vagy egy szép mosolynak adják be a derekukat. Szépen kibontakozó, lassan felépülő szerelmekről szeretnék olvasni, nem az instant love-ról. Sokkal hihetőbb!

Például:
Rainbow Rowell: Eleanor és Park 
Katja Millay: The Sea of Tranquility - Nyugalom tengere

#4
Jól felépített fantasy világok 

2018-ban szeretnék még többet kalandozni a fantasy műfajú könyvek között. Az olvasás közben fontos számomra, hogy egy jól felépített világban legyen elhelyezve a történet, megtudjam, hogyan alakult ki az adott világ, mik a játékszabályok. Ne a klisés lények jelenjenek meg, kapjak valami újdonságot, eredetit. 

Például:
Anne Bishop: Vörös betűkkel 
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses - Tüskék és rózsák udvara

#3
Egy könyv is könyv! 

Nem kell mindig minden történetnek trilógiának, sorozatnak lennie. Sok esetben egy kicsit feszesebb történetmeséléssel vagy +100 oldallal ezerszer jobb egykötetes könyv lehetne a sztoriból, mint egy lazább, töltelékrészekkel ellátott sorozat. 
2018-ban remélem több író is meglépi ezt, és nem kell majd örökösen a folytatásokra várnunk. 

Például: 
Kate Morton: A tóparti ház 
Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek

#2
Erős női főszereplők 

Le a bugyuta, gondolkodni képtelen, problémázó női főszereplőkkel! Olyan nőkről szeretnék 2018-ban olvasni, akik okosak, van véleményük, nem csak a férfiakra támaszkodnak és nem vágják hanyatt magukat attól, ha egy fiú rájuk mosolyog. Irányítsák saját maguk az életüket, merjenek nagyot álmodni, és ne ijedjenek meg, ha esetleg szét kell rúgni egy-két segget. 

Például:  
Vivien Holloway: Winie Langton történetek sorozat
Diana Gabaldon: Outlander sorozat


#1
Egyedi történetek magyar íróktól 

Mindig nagyon örülök, ha magyar írótól olvashatok olyan egyedi történeteket, amiket még sehol sem láttam. Úgy érzem, még ma is viszonylag sok "egykaptafára" épülő romantikus, szerelmes könyv van a magyar piacon. 2018-ban szeretném, ha ez változna, és a mi íróink is mernének kockáztatni! 

Például:
Szaszkó Gabriella: Maradj velem  
On Sai: Esővágy


Ti mit kívántok a könyves világban 2018-ra? Várom az ajánlásokat is a fenti kategóriákra, nyitott vagyok mindenre! :) 

A Top5 Szerda Goodreads csoportját és a heti témákat ITT találjátok, a magyar bloggerek bejegyzéseit pedig EBBEN a molyos zónában gyűjtjük. 

Kukucs :) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése