2017. december 30., szombat

Kerstin Gier: Az álmok első könyve (Silber trilógia 1.) - Értékelés

Sziasztok, 

Éppen most fejeztem be egy kihívás közös olvasásaként Kerstin Gier egyik trilógiájának első részét, Az álmok első könyvét. Összességében sokkal jobban szórakoztam, mint az írónő másik trilógiájának, az Időtlen szerelemnek az olvasása közben. Hogy miért? A spoilermentes ajánlómból megtudhatod! 

Ez ​vajon tényleg lehetséges?
Liv Silber álmai az utóbbi időben meglehetősen félelmetessé váltak. Az egyik végképp nem hagyja nyugodni. Ebben az álomban egy temetőben járt éjjel, és szemtanúja volt, amint négy fiú komor hangulatú, mágikus rituálét hajt végre. Ezek a fiúk azonban nagyon is valós kapcsolatban állnak Livvel, hiszen Grayson és három barátja tényleg léteznek. Liv nemrég iratkozott be abba az iskolába, ahová ők is járnak. Tulajdonképpen egészen kedvesek. De ami igazán ijesztő – még az éjszakai temetőknél is sokkal ijesztőbb –, az az, hogy a fiúk olyan dolgokat tudnak Livről, amiket nappal soha nem ejtett ki a száján – álmában viszont igen.

Hogy miképpen, az tökéletes rejtély Liv számára, de egy jó kis rejtélynek Liv még soha nem tudott ellenállni…

- Young Adult 
- álmok
- humoros

Az értékeléshez olvasd tovább!

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, csak annyit tudtam róla, hogy a központi motívuma az álom és hogy ifjúsági regény a Vöröspöttyösök közül, és nem is gondoltam volna, hogy ennyire magával fog ragadni! Igazán kellemeset csalódtam a történetben. 

Liv és a testvére, Mia Londonba költöznek, hogy kövessék anyukájukat, aki Oxforban kapott állást és történetesen beleszeretett egy angol férfiba, akinek ugyancsak van két gyereke, Grayson és Florence. Liv szempontjából ismerjük meg a történetet, aki nagy képzelőerővel és hatalmas érdeklődéssel rendelkezik a rejtélyek és a titkok iránt. A rejtélyekből és a titkokból szerencsére nincsen hiány, mert Grayson és barátai, akiket Liv csak a Szőke Pasik Klubjaként emleget, igazán különlegesen viselkednek és Liv álmaiban is rendszerint megjelennek. 
"– Olyan vagy, mint én – mondta komoly hangon. – Imádod a rejtvényeket. Szeretsz játszani. Szívesen kockáztatsz. Amikor veszély fenyeget, számodra akkor kezd izgalmassá válni a dolog."
Nagyon szerettem Liv karakterét, mert nem a tipikus buta lány, aki egy másodperc alatt beleszeret az első fiúba, akit meglát. Humoros, önironikus, akit nem kell a szomszédba szalajtani egy kis sütnivalóért. Nyomozni kezd a fiúk után és nagy örömére hamarosan ő is a dolgok sűrűjébe kerül. A sok költözés miatt immunis a szerelemre, nem érdeklik a fiúk, azonban a Szőke Pasik Klubjának azért ő sem tud ellenállni. Grayson, Henry, Jasper és Arthur mind jóképűek, népszerűek és szőkék természetesen, de hogy melyik fiú nyeri el Liv szívét, azt nem árulom el. :) Szerintem jó választás volt az írónő részéről a fiú, és nagyon aranyosan, hitelesen mutatta be az első szerelmet. 

A romantika azonban nem a fő szála szerencsére a történetnek, nem úszunk rózsaszínű vattacukorfelhőben, hanem Livvel együtt mi is alámerülünk az álmok birodalmába. A megalkotott világban ugyanis az emberek képesek egymás álmába bejutni, egyénre szabott ajtókon keresztül, hogy ott olyan dolgok történjenek meg velük, amikre aztán az ébredés után is élénken és részletesen emlékeznek. Ez a rész nagyon tetszett a történetben, mert én sajnos nagyon ritkán, szinte soha nem emlékszem az álmaimra. 
"Ismét elkezdődött a tanév – szeretettel üdvözlök minden törzsolvasót. Azoknak, akik újak a blogon: ne is próbáljátok kitalálni, ki vagyok, eddig még senkinek sem sikerült."
Egy másik titok is van a történetben, amire nem derül fény a könyv végén, ez pedig a Secrecy-nek a kiléte. A Gossip Girl sorozathoz hasonlóan a Forget Academy-ben is létezik egy pletykablog, aminek állandó témái közé tartoznak a népszerű párok, a szakítások, és hogy ki kivel megy az őszi bálba. Liv rögtön az első napján kap egy bekezdést, tehát valószínű, hogy máris ismeri a blog íróját...

A mellékszereplők üde színfoltjai a történetnek, mindenkiben sikerült megkedvelnem valamit. Szerettem Mia csípős beszólásait, azt, hogy Lottie német, a lányuk anyukájának lazaságát, Florence tökéletességét, Grayson igazi bátyként való viselkedését, Persephoné be nem álló száját. 
Korábban olvastam már Kerstin Giertől az Időtlen szerelem trilógiát, önkéntelenül is muszáj összehasonlítanom a kettőt. Az álmok első könyve minden olyan elemet felsorakoztatott, amelyet szerettem az Időtlen szerelemben, hiszen adott egy ígéretes körítés (időutazás helyett az álmok), Londonban játszódik (nagyon tetszenek a londoni helyszínek, már csak említés szintjén is) és bővelkedik a humoros beszólásokban és a vicces jelenetekben. De amíg Gwendolynt a második kötet közepén már meg tudtam volna fojtani a gyerekes megnyilvánulásai és viselkedése miatt, Liv sziporkázik. Nagyon remélem, hogy ez az egész sorozatra igaz lesz és nem válik belőle hormonvezérelt liba, hogy az ő szavaival éljek. 

Cselekmény: 5/5, kellően izgalmas és fordulatos 
Szereplők: 5/5, szórakoztatóak, hitelesek, szinte lejönnek a papírról 
Borító: 4/5, tetszik, hogy minden fontos elem megjelenik, de a fekete szín kicsit komor 
Kedvencek: Liv empirikus kutatása a fiúk után és szinte az összes szereplő 

Újraolvasom/Folytatom?: biztosan elolvasom a sorozat többi részét is
A könyv borítóján szerepel, hogy ez a könyv egy lányregény, amit akár 35 évesen is élvezhetünk! Ezzel csak egyet tudok érteni, s bár még sosem voltam 35 éves, szerintem akkor is élvezettel olvastam volna. :) Ha egy humoros, kicsit romantikus, rejtélyekkel teli történetet keresel, szerethető szereplőkkel, nem ijedsz meg a démonoktól és az ifjúsági könyvektől, akkor bátran vedd a kezedbe! Kortól függetlenül! :) 
"Az otthon ott van, ahol a könyveid vannak."

"Henry szokásához híven egy könyvespolcnak támaszkodott, és karba tette a kezét. Úgy tűnt, Jasper anyukája nagyon kedveli a pasztellszínű szerelmes regényeket, és eléggé zavart, hogy közvetlenül Henry feje mellett olyan címeket lehetett olvasni, mint „Csókolj meg, lázadó!” és „Engedd, hogy erős karjaidban haljak meg!”. Úgy gondoltam, legjobb, ha oda sem nézek."

"Sehol nem ismerheted meg jobban az embereket, és sehol nem tudhatsz meg többet a gyenge pontjaikról és a titkaikról, mint az álmaikban."


Te olvastad már a könyvet? Melyik a legjobb rész a sorozatból? Várom a spoilermentes kommenteket! :) 

Kukucs :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése