2017. december 6., szerda

Top 5 Szerda #4 – Könyves dolgok, amiktől előtör belőlem a Grinch


Sziasztok!

Elérkezett a december és ezzel párhuzamosan elérhetővé váltak a havi Top 5 Szerda témák is! Mind a négy téma nagyon izgalmasra sikeredett, ugyanis ebben a hónapban az ünnepeké lesz a főszerep és kis kitekintést is teszünk a 2018-as évre. Alig várom már, hogy megoszthassam veletek a listáimat!

A mai témánk:

Könyves dolgok, amiktől előtör belőlem a Grinch, vagyis olyan témák / hibák / klisék / apróságok, amiket nem szeretek vagy mérgessé tesznek olvasás közben.

Minden Grinches ponthoz próbáltam egy tipikus példát is hozni, hogy azért a könyvek se maradjanak ki!

A listáért olvasd tovább! :) 

#5
Amikor a borítón nem úgy néz ki a szereplő, ahogyan a könyvben le van írva
A borítótervező vajon olvasta ilyenkor a könyvet?
Tipikus példa: Szaszkó Gabriella – Maradj velem!
Iszonyatosan tetszik a Maradj velem! borítója, nagyon átadja a könyv hangulatát, mégsem tudok elmenni amellett, hogy Amy szőke a könyvben. Olyan nehéz lett volna egy szőke hajú modellt találni?

#4
Helyesírási vagy fordítási hibák, elgépelések és egyéb zavaró tényezők
Egy igényes kiadásban ezek nem fordulhatnak elő! Összekevert nevek, félrefordított kifejezések, nem következetes szóhasználat. Teljesen kizökkentenek az olvasási élményből.

#3
A főszereplő idegesítő szóhasználata
Nem szeretem, amikor érezni, hogy a szereplők csak a papíron léteznek és nem állnák meg a helyüket a valóságban is. Az egyik legjellemzőbb vonása az ilyen szereplőknek, hogy olyan kifejezéseket használnak, amiket élő ember sosem mondana.
Tipikus példa: E. L. James – A szürke ötven árnyalata
Szerintem mindenkinek, aki olvasta a könyvet, örökre bevésődtek a „belső istennő” és a „szent basszantyú!” kifejezések.

#2
Azok a fránya fülszövegek!
Azok közé tartozom, akik elolvassák a könyvek fülszövegét, ugyanis nem tudok csak cím vagy borító alapján dönteni. Nagyon sokféle fülszöveg létezik: általános, titokzatos, kérdéssel befejeződő, híres író ajánlása, más könyvekhez való hasonlítgatás, de az összes közül az zavar a legjobban, amikor lelövi a történetet!  
Tipikus példa: Meg Cabot – Csúcsformában
A könyv elején folyamatosan vissza-visszatértem a fülszöveghez, ugyanis azt hittem rossz történetet olvasok! A fülszövegben szereplő események ugyanis csak a könyv 150. oldalán következtek be…
#1
Szerelmi háromszögben szenvedő, nyavalygó tinilányok
Mostanában már messziről elkerülöm az ilyen történeteket, de azért néha még belefuthat az ember egy-egy felesleges szerelmi háromszögbe. Hé, csajszi, döntsd már el mit akarsz!
Tipikus példa: Stephanie Meyer – Újhold

Edward vagy Jacob? Jacob vagy Edward? Ő olyan szép… Ő a legjobb barátom… Edward vagy Jacob? Jacob vagy Edward? 

Ti mitől lesztek Grichek olvasás közben? 
A Top5 Szerda Goodreads csoportját és a heti témákat ITT találjátok, a magyar bloggerek bejegyzéseit pedig EBBEN a molyos zónában gyűjtjük. 
Kukucs :) 

2 megjegyzés: