2017. február 5., vasárnap

The False Prince – A hamis herceg (A hatalom trilógia 1.)

„Ha mindent elölről kezdhetnék, nem választanám ezt az életet. Ugyanakkor viszont kétlem, hogy valaha is volt választási lehetőségem.”

A könyvtárból
A tizennégy éves Sage egy árvaházban tengeti az életét a történet kezdetén, amikor egy Conner nevű nemes három másik fiúval együtt magával viszi a birtokára. Connernek nagy tervei vannak a fiúkkal: át akarja venni Carthya királysága felett az uralmat úgy, hogy az egyikőjüket a királyság elveszett Jaron hercegeként a trónra ülteti. A fiúk feladata egyszerű: váljanak két hét alatt herceggé és hitessék el a helytartókkal, hogy Jaron herceg visszatért. De a végén csak az egyikőjük lehet valóban herceg.

Sage egy igazi antikarakter, az ő szemszögéből ismerjük meg a történetet. A másik három fiúhoz képest makacs, engedetlen, nagyszájú, aki keserű és szkeptikus a kieszelt tervvel kapcsolatban és nem töri magát, hogy rendes herceg váljon belőle. Helyette éjszakánként a falakon mászkál, nem figyel a tanórákon, lop, szökni próbál és a szolgálólány sorsával jobban törődik, mint a sajátjával.



Conner birtokán Sage hamarosan barátokat és ellenségeket szerez magának, viszont, hogy ki a barát és ki az ellenség, szinte oldalról oldalra változik. Roden, Tobias, Mott és Conner sem egyszerűen fekete-fehér karakterek, és mindannyian tudnak meglepetéseket szerezni. Ahogyan a két lánynak, Imogennek és Amarinda hercegnőnek is megvannak a maguk titkaik, vágyaik és félelmeik.  

A könyv olvastatja magát és senkit ne tévesszen meg az, hogy az elején kicsit lassan indul be. Kezdetben Sage nem volt túl szimpatikus, hiszen sokszor úgy tűnt feleslegesen keresi magának a bajt azzal, hogy akkor is felesel, amikor nem kéne, a végére viszont egész a szívemhez nőtt a humora, az elszántsága és a háttérben meghúzódó története miatt.

Viszont Jennifer A. Nielsen teljesen becsapott engem ezzel a történettel! Annyira félre tudott vezetni és sikerült elaltatnia a befejezéssel kapcsolatban, hogy amit az elején nyilvánvalónak gondoltam, azt a könyv olvasása közben elvetettem, hogy egy olyan csavarral térjen vissza, amire végül mégis számítottam. Mindenképpen kíváncsi vagyok a sorozat többi kötetére is!



Kedvenc idézetek

„Van egyáltalán olyan ember, aki fejet hajt a trón előtt, és közben nem képzeli el, milyen lenne, ha ő ülne rajta? Mondd csak, Sage, még soha nem feküdtél az árvaház kemény padlóján, a csillagokat kémlelve a tető repedésein keresztül, és gondolkoztál el rajta, milyen is lehet királynak lenni?”

„És attól a pillanattó kezdve én voltam Sage Aveniából. Egy bukott zenész és egy csaposnő elárvult fia. Aki csak nagyon keveset tudott Carthya királyáról és királynőjéről, és még kevesebbet törődött velük. 
Teljesen egyedül voltam.”

„Apám többször is figyelmeztetett, hogy a nagy szám egyszer még bajba fog sodorni. Lehet, hogy többször kellett volna mondania.”

 „– A királyi család mindig is ki volt téve a pletykáknak – mondta Conner, mintha ezzel le is zárta volna a témát. – Ez a közrendűek legolcsóbb szórakozása.”

„Van egy régi mondás Aveniában, ami szerint „Pusztán az, hogy nem zúdul a jégeső, még nem jelenti azt, hogy nem is esik.”

A The False Prince – A hamis herceg A hatalom trilógia bevezető kötete. További részek: The Runaway King – A szökött király; The Shadow Throne – Az Árnytrón

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése