2017. február 9., csütörtök

Rubinvörös (Időtlen szerelem trilógia 1.)


Töredelmesen bevallom, hogy akkor kezdtek el népszerűek lenni a Young Adult sorozatok és könyvek, amikor abban a korban voltam, hogy a hátam közepére sem kívántam a tini főszereplőket, a kibontakozó természetfeletti képességükkel és a csipp-csupp szerelmi életükkel. Ezáltal viszont nagyon sok jó történetről is lemaradtam, amit mostanában igyekszem bepótolni.

Így történt a Rubinvörössel is, amit egyszerűen imádtam. Adott egy nem túl bonyolult világ, ahol az időutazás gént birtoklók utazni tudnak az időben. Van egy tizenhat éves főszereplőnk, aki nem próbál mindenáron többnek tűnni egy tizenhat éves lánynál. És természetesen van egy titokzatos küldetés is, ami átszeli az időt és amit természetesen csak egy jóképű fiú segítségével lehet teljesíteni.

Egy humoros, bájos történet, teli felfedezésre váró rejtélyekkel az időben és két család történelmét átívelő titkokkal.

Ha esetleg eddig halogattad, hogy elolvasd, ne tedd tovább! Igazi kikapcsolódást nyújtó történet, a könyv elolvasása után pedig követelni fogod a folytatást!


Gwendolyn egy igazán szerethető hősnő, akinek a helyébe bárki könnyedén beleképzelheti magát. A kötelező olvasmányokat inkább DVD-n nézi meg a legjobb barátnőjével, utálja az iskolai egyenruháját és nem mindig érzi jól magát a rejtélyekkel körülvett, misztériumőrült családjában, ahol az unokanővére áll a legfőbb események középpontjában. De nem sokáig, hiszen kiderül, hogy nem ő, hanem Gwen örökölte a családban az időutazó gént és nem mellesleg látja a halott emberek szellemét is.

Gwen tehát váratlanul belecsöppen a 18. században eredő kalamajka közepébe, ahol a szálakat egy titokzatos gróf irányítja. Felkészületlenül éri, hogy ő a Rubinvörös, a Tizenkettedik és egyben utolsó időutazó a sorban. Gideonnal, az utálatos, de igazán jóképű társával kell a múltban felkeresnie a felmenőit és rájönni, mi történik, ha a nagy titokra fény derül.  

„Az Opál és a Borostyán az első pár,
Az Achát B-dúrban énekel, a farkas avatár,
Duettet – Solutio! – dalol az Akvamarin,
S eljő a hatalmas Smaragd és Citrin,
A két iker-Karneol és Skorpió,
S a Nefrit, a nyolcadik, Digestio!
E-dúrban zeng a fekete Turmalin,
A Zafír az F-ben a kristálytiszta szín,
S egyszerre csendül fel a Gyémánt,
Tizenegy és hét, előlép az oroszlán.
Projectio! Az idő szerteszéled,
A Rubiné a kezdet s mind vele ér véget.”

Kedvenc szereplőm Gwendolyn legjobb barátnője Leslie, hiszen ki nem vágyik egy olyan barátnőre, mint ő? Akivel minden titkodat megoszthatod, mindenben melletted áll, elhiszi, hogy szellemeket látsz és utazol az időben, sőt még az unalmas történelmi kutatómunkákat is elintézi helyetted a Google segítségével. De nagyon kedveltem Gwendolyn hóbortos családját is, természetesen Glenda nénit kivéve.

„– Leslie, valami furcsa dolog történt… Valami, amire nem találok magyarázatot. 

– Máris elhiszem.




És hogy miért nem 5 szív?

Nagyon érezni a történeten, hogy egy trilógia első kötete, mintha a bevezetés-tárgyalás-befejezés szerkezetből csak a bevezetést kaptuk volna meg ebben a kötetben. Természetesen már itt is adódtak konfliktusok, izgalmas események, de végig azt éreztem, hogy a nagy titok megoldásához valójában nem kerültünk közelebb. Az epilógusban pedig erre megerősítést is kapunk, sejthető, hogy mi lesz a következő kötet legfőbb bonyodalma. Ezenkívül még rengeteg megválaszolatlan kérdés lóg a levegőben.

A másik pedig, ami kifejezetten zavart, Gideon hirtelen előbukkanó vonzalma a könyv végén. Oké, hogy adrenalin, meg minden, de azért szerintem nem így alakulnak ki az érzelmek két ember között.

Kedvenc idézetek

„Néha az az érzésem, hogy ebben a családban mindenkinek kissé túlteng a fantáziája.”

„– Azt hiszem, izgalmas jövő elé nézünk.”

„– Értem – hazudtam.”

„Te is jófej vagy! Tényleg! Te vagy a legklasszabb csaj, akit ismerek. Engem leszámítva.”

„Mindketten ötös alát kaptunk, pedig a mi „alapos felkészülésünk” abban merült ki, hogy megnéztük a Cate Blanchett főszereplésével készült Elizabeth-filmeket DVD-n, és közben chipsszel és fagyival tömtük magunkat.”

Az Időtlen szerelem című trilógia további részei: Zafírkék, Smaragdzöld. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése